Blog

Weetjes

Een aantal handige weetjes die je je wellicht afvraagt voor vertrek of wanneer je al in Thailand bent.

Water
Je kan het water uit de kraan in Thailand NIET drinken. IJsblokjes in drinken zijn prima, dit wordt niet gemaakt van vervuild water. Je kunt voor vijf baht al een grote zak ijs kopen bij de 7/11 (kleine supermarktjes op iedere hoek van de straat).

Eten op straat
Mensen waarschuwen je vaak om niet te eten op straat, maar wat is hier eigenlijk van waar? In principe kun je prima en zelfs heerlijk op straat eten. Het is echter wel belangrijk dat je een beetje je gezonde verstand gebruikt. Ziet een kraampje er niet schoon/ onhygiënisch uit, vertrouw dan op je gevoel en ga er niet eten.

Tip: let op de Thai. Zie je een kraampje waar het erg druk is (met Thaise mensen), dan kan je er vanuit gaan dat het eten goed is. Thai staan

Vlag
De Thaise vlag bestaat uit vijf banen en drie kleuren. Het rood op de vlag betekent het land, het wit staat voor het boeddhisme en het blauw voor een monarchie. In de Eerste Wereldoorlog werd de blauwe kleur toegevoegd om de bondgenoten te eren. Hiervoor was de vlag alleen rood met wit gestreept.

“Farang”  (spreek uit als Falang)
Je zult het overal gaan horen, vooral als je een lichte huid hebt net als ik. Thaise mensen noemen Amerikanen -Europeanen namelijk Farang.

Het woord is afkomstig van “farangset, wat de Thaise uitspraak is voor Fransman. Frankrijk was het eerste land dat culturele banden aanknoopte met Thailand. Voor de Thaise mensen uit die tijd, waren ‘blanke’ en ‘Fransman’ hetzelfde.

 GRAPPIG WEETJE: Guava (het fruit) wordt ook Farang genoemd. Een leuk grapje is dan ook “Farang gin Farang”
(* gin = eet)

Geef je fooi?
Het is gebruikelijk om fooi te geven in Thailand. Je geeft bijvoorbeeld fooi in een restaurant, een bar of aan de “bell boy” die je koffer naar de hotelkamer brengt. Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in een supermarkt.
De fooi die je geeft is een beetje afhankelijk van de service en uiteraard je eigen portemonnee. Meestal is 20 baht voor een “bell boy” prima. In een restaurant is het vaak iets meer, omdat je rekening ook wat hoger is.

Tip: geef het fooi in de hand van de serveerster. De serveerster weet dan, dat het geld voor haar is. Wanneer je fooi op tafel of in het bakje van de rekening legt, dan bestaat de kans dat het naar de bareigenaar gaat in plaats van de behulpzaame serveerster.

Fruit
Alleen al voor het heerlijke tropische fruit wil je naar Thailand op vakantie. Van mango tot passievrucht, het fruit is fantastisch. Wel een grappig feitje: een appel wordt hier gezien als ‘tropische vrucht en is best “prijzig” (20 baht per stuk). Kersen, frambozen en aardbeien zijn niet te moeite waard om te kopen. Ze zijn niet lekker en ontzettend duur. Een klein doosje kersen kan wel 500 baht kosten. Ze komen hier ook immers niet vandaan.

Maar welk fruit is nu het lekkerst, wanneer jij hier op vakantie bent?

Ladyboy’s (Kathoey)
In Thailand zijn veel ladyboys, mannen die zich kleden en gedragen als een vrouw. Vaak herken je ze wel een beetje aan de lengte, overdreven veel make-up en de toch wat mannelijkere vormen (platte kont, adamsappel en grote voeten). Maar soms zijn ze zó mooi, dat ze niet van een echte vrouw te onderscheiden zijn. Er zijn zelfs miss-verkiezingen met deze ladies.
In Thailand is het algemeen geaccepteerd dat mannen/jongens zich kleden als vrouw of zich zelfs laten opereren. Ze kijken hier niet raar van op. Dit heeft met name te maken met de tolerantie van de Thai en het boeddhistische geloof.
Er zijn ook veel “tomboy’s”. Dit zijn meisjes die zich juist meer jongen voelen en soms zelfs mannelijke hormonen nemen.
Het is een onderdeel van de Thaise cultuur.

Seks-toerisme
Sommige plaatsen in Thailand zijn vooral bekend om het sex-toerisme. Pattaya is hier één van. Dit betekent overigens niet dat er in Pattaya niks anders te doen is!
Het sex-toerisme in Pattaya is ontstaan, omdat er tijdens de Vietnamese oorlog veel Amerikaanse soldaten naar Pattaya kwamen. De reden hiervoor was de vliegbasis op Utapao in Pattaya. Om de soldaten tevreden te houden (ze gaven immers veel geld uit) werden er restaurants en barretjes gebouwd. Uiteraard zochten de soldaten ook ander vertier en aan deze wens werd voldaan. Door alle “go-go bars” werd Pattaya één van de grootste prostitutie steden van Thailand.
Ook in andere steden zagen ze dat prostitutie veel geld opleverde. In alle grote steden in Thailand is wel een straat met go-go barren en speciale massagesalon’s voor een massage met “happy ending”.
Je ziet vanzelf welke massagesalons ook een andere menukaart hebben. De dames die buiten staan te wachten zijn vaak iets schaarser gekleedt dan de reguliere masseuse. Als je als stel naar binnen gaat zul je er weinig van merken. Het zijn meer de mannen alleen die een ‘beetje uit moeten kijken’, als ze er niet naar op zoek zijn.

 

Leave a Reply