Blog

Hellfire Pass – de heftige realiteit van de pas van het hellevuur

De Dodenspoorlijn (Death Railway / Birmaspoorlijn) is aangelegd door geallieerde krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog. De gevangenen werden door het Japanse leger gedwongen de spoorlijn tussen Thailand en Birma aan te leggen. De spoorlijn is 415 kilometer lang en 1 meter breedt.

Hellfire pass (pas van het Hellevuur) is de doorgang voor het dodenspoor tussen Thailand en Myanmar (voorheen Birma). Het pad is onder barre omstandigheden en met de meest eenvoudigste instrumenten aangelegd door geallieerde krijgsgevangen.

Het is een indrukwekkende herinnering aan deze oorlog. Wanneer je over de spoorlijn loopt kun je een voorstelling maken van de barre omstandigheden, waaronder de gevangenen de spoorlijn moesten aanleggen. Volgens berekeningen zou het vijf jaar duren voor de spoorlijn af was, door middel van dwangarbeid hebben de gevangen het in 16 maanden gebouwd. De gevangenen werkten 18 uur per dag.

Naast het bewandelen van de hellfire pass, is er ook een museum. In het museum mag je géén foto’s maken!

Het lopen over de Hellfire Pass en het bezoek aan het museum is zeer indrukkendwekkend om te zien. De gevangenen zijn aan een gruwelijke dood gestorven. Het museum geeft je een goede uitleg over deze verschrikkelijke gebeurtenis.
Het museum sluit om 16.00 uur.

Hoe kom je er?
De Hellfire Pass is ongeveer 80 kilometer van Kanchanaburi vandaan. Je kunt vanaf Nam Tok (eindhalte van de trein) met een bus naar de Hellfire Pass. De bus gaat ieder uur. Het is bus 8203 naar Sangkhlaburi.

Geef duidelijk aan waar je uit wilt stappen. De laatste bus vertrekt uit Sangkhlaburi om 15.30 uur!

Leave a Reply