Blog

Het weer

Thailand heeft een tropisch klimaat, waardoor het weer in Thailand altijd warm is en klam/vochtig aanvoelt.  Toch is het weer in Thailand te verdelen in seizoenen.

Het Noorden, Noord Oosten en Centraal Thailand (o.a. Bangkok) kent 3 seizoenen: een koel(er)-, een heet- en een regenseizoen.

De kustgebieden en het Zuiden kennen maar twee seizoenen: heet (en droog) en koel(er) met regen.

De seizoenen zijn niet door het heel land hetzelfde en zijn nooit even strak gepland. Laat ik je een idee geven van de weerschommelingen per gebied en seizoen:

November – Februari: “Winter” / Koeler seizoen

Noorden van Thailand:
In de “winter” koelt het in het Noorden ‘s nachts flink af. In de bergen kan het zelfs afkoelen tot 10 graden. Echter klimt de temperatuur gedurende de dag weer flink omhoog naar zo’n 25 graden.

 weer bkk jan 16

Bangkok en omstreken
Persoonlijk vind ik  het weer in deze periode het meest aangenaam, omdat het ‘s nachts afkoelt tot een temperatuur van een graad of 15/20. Dit betekent dat de airco uit kan. Overdag blijft het rond de 25 graden. Een perfecte temperatuur om de stad te bezichtigen. Maar Bangkok zou Bangkok niet zijn als er geen uitschieters zijn. Er zijn dagen waarop de temperatuur uitschiet naar 30 graden en in januari 2016 was het overdag zelfs 16 graden. Dit was dan wel echt een uitzondering.

 

 

zomer tempel sunbrella

Februari – Juni : Hot, Hot, Hot

Tijdens deze periode is het erg warm. In mei 2016 hebben we in Bangkok dagen gehad van 40 graden, om dan nog maar niet te spreken over de gevoelstemperatuur. Houdt bij het bezoeken van bezienswaardigheden rekening met de hitte. Bijvoorbeeld bij het bezoeken van tempels. Er is niet  altijd overal schaduw en dan kan het flink warm worden. Gelukkig is er op iedere hoek van de straat een 7/11  waar je een flesje water kunt kopen en even kunt afkoelen in de airco.

Verder kun je ook mee doen met de lokale bevolking en een ‘sunbrella’ (paraplu tegen de zon) kopen.

 

Juni – November: Regenseizoen

In deze periode is er sprake van veel regen (moesson). Toch is het niet te vergelijken met Nederland, waar het de hele dag regent. In Thailand zijn het stevige buien, maar duren vaak een half uur/ uur waarna het weer opklaart. Verder blijft het nog steeds warm, rond de 30 graden.

Houdt er alleen rekening mee, dat vooral in Bangkok, de straten onder kunnen lopen met water. Er valt in één keer zoveel regen dat putten overstromen en dit is niet het meest schone water. Ga dus niet in je slippers door de plassen stampen. De plassen zijn vaak erg diep, voor je het weet lig je er in. Ook stoeptegels liggen vaak los. Het kan zijn dat je op een stoeptegel gaat staan en er ineens een heleboel water omhoog komt. Heerlijk schoon water op je mooie witte broek 🙁

jungle tocht regenseizoen

 

Een voordeel van het regenseizoen is dat alles veel groener is.

Het is zeker geen onprettige periode. En aangezien het de rest van het jaar heel droog is mogen we, voor de natuur, blij zijn met alle regen die valt.

 

Een Jungle tocht in de regen is ook zeker niet vervelend, maar eerder heerlijk verkoelend. Houdt je alleen goed vast, want het is glad 😉

no water Sai Yoi Nai Fall

sai yok noi rain season

 

Verder is het een goede periode om naar de waterval te gaan, aangezien er dan daadwerkelijk water stroomt.

Ga je midden in het hete seizoen, dan is de kans dat er weinig water te vinden is.

 

 

Linkerfoto: Sai Yok Noi Waterval tijdens regenseizoen, Rechts zelfde “waterval” tijdens het droge seizoen.

 

Kustgebieden, Zuiden van Thailand

Regenseizoen:

Het kustgebied telt twee verschillende regenseizoenen. Het weer aan de Andaman kust en de Golf van Thailand verschillen van elkaar.

De Andaman Kust (Phuket, Krabi, Koh Lanta, Phi Phi Phi Island) kent heftige regenbuien van mei- oktober.

De Similan Eilanden en Surin Eilanden zijn jaarlijks, een aantal maanden gesloten, tijdens het regenseizoen. Dit is van 15 mei tot 15 oktober. Het is tijdens deze periode dan ook niet mogelijk de eilanden te bezoeken.

In de Golf van Thailand (Oost kust) (Koh Samui, Koh Phangan, Koh Tao) valt de meeste regen tussen september – december.

Tip: Hoewel het tijdens het regenseizoen misschien minder warm is, smeer je wel goed in. Ik spreek uit ervaring door te zeggen dat je ook tijdens het regenseizoen flink kan verbranden! 😉

Overige periode:

Gedurende de overige periode blijft het droog.  Hierbij is het koeler is tussen november – februari en erg heet tussen februari – mei.

koh lanta feb 16
Koh Lanta in februari

 

Leave a Reply