Blog

Bridge on The River Kwai – de beroemde en beruchte brug over de rivier kwai

Eerst een aantal feitjes…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde gevangen, onder supervisie van het Japanse leger, de spoorlijn van Thailand naar Birma. Deze spoorlijn is bekend als de ‘Death Railway’ of wel ‘Dodenspoorlijn‘.

Japan wilde meer Aziatische landen bezetten en liet hierdoor een brug bouwen, om de bevoorrading van het Japanse leger te bespoedigen. De bouw van de brug werd gedwongen gedaan door geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders in zeer ongunstige omstandigheden. Het werk begon in september 1942 en  werd in december 1943 afgerond. Als gevolg van uitputting, ziekte en ondervoeding verloren tienduizenden arbeiders hun leven. Naar schatting zijn er 100.000 Aziatische dwangarbeiders en ruim 15.000 krijgsgevangen uit Japan, Engeland, Amerika, Australië en Holland (JEATH- landen) omgekomen. Per dag stierven er gemiddeld 75 arbeiders. Vele werden ziek van onder andere malaria en uitdroging, maar moesten toch doorwerken. De arbeiders zijn aan een gruwelijke dood gestorven.

De brug was regelmatig doelwit van bombardementen en is voor het grootste gedeelte verwoest. Na de oorlog is de brug herbouwd. De overgebleven stukken van de verwoeste brug liggen in het oorlogsmuseum. Ook is er een bekende film over de brug over de rivier Kwai.

Je kunt over de brug heen lopen, maar pas wel op voor de treinen. Er rijden namelijk nog steeds treinen.

Hoe kom je er?
De trein van Bangkok (Thonburi) naar Kanchanaburi (eindhalte Nam Tok) stopt bij de brug over rivier Kwai. 

Vanaf het treinstation Thonburi (Bangkok Noi) rijden er tweemaal daags treinen (07:45 and 13:55 uur) naar Kanchanaburi (eindhalte Nam Tok).  De ritprijs is 100 baht (derde klas). Ga vanaf BTS Saphin Taksin met de boot (Chao Phraya Express) naar Wang Lang pier. Vanaf hier kun je lopen naar het treinstation (ongeveer een kilometer) of als het te warm is met de taxi. Let erop dat ze begrijpen dat je naar het TREINstation (“rothfai” = trein) wilt.

In het weekend en op feestdagen kun je ook vanaf het treinstation Hua Lamphong (bereikbaar door zelfde halte met MRT). Deze trein vertrekt om 06:30 uur en kost ook 100 baht. In het weekend stopt de trein voor 10 minuten bij de brug over de rivier Kwai, zodat je foto’s kunt maken.

Leave a Reply