Blog

Loy Krathong – festival van het licht

Woensdag 15 november 2016 | Zaterdag 4 November 2017

Loy Krathong is het festival van het licht en is één van mijn favoriete vieringen in Thailand. Het is geen nationale feestdag, we zijn dan ook niet vrij op deze dag. Loy Krathong wordt gevierd aan het eind van het regenseizoen tijdens de volle maan. Op dit moment is de rijstoogst afgelopen en bedanken de Thai de Godin van het water, Mae Phra Khongkha voor de oogst.

De Godin wordt geëerd door Krathongs te water te laten in rivieren, meren, vijvers en soms zelfs in zwembaden van hotels. De zwembaden zijn bedacht door hotels voor toeristen.

Een Krathong is een bootje gemaakt van bananenbladeren en je ziet ze in allerlei vormen. Het bevat vaak mooie bloemen, een kaars en een wierrookstokje.

                                        

Wanneer de maan opkomt, verzamelen de Thai zich bij de rivier. Ze steken ze de kaars en het wierrookstokje aan en duwen ze Krathongs in het water. Het idee is dat de wegdrijvende lichtjes gelijk staat aan het wegdrijven van ongeluk. Wanneer de kaars blijft branden tot deze uit het zicht is, volgt er een jaar vol geluk.

Vaak doen mensen naast bloemen, een kaars en wierrook, ook geld in de Krathong. Dit is een offer aan de Godin van het water. Sommige mensen doen een nagel of een haar in de Krathong. Ze doen hiermee afstand van negatieve gevoelens en gedachten en starten met een nieuw jaar.

Waar vier je Loy Krathong in Bangkok?
Asiatique
Dit is één van de bekendere toeristische plekken waar men Loy Krathong viert. Ga er vroeg naar toe, want het wordt er heel erg druk.
Je komt hier met een veerboot vanaf BTS Saphin Taxin (exit 2).

Let op! De laatste boot gaat om 23.00 uur terug. Een taxi vinden is bijna onmogelijk of je staat eeuwen in de file.

Parken
Ook veel mensen gaan naar parken om de Krathong te water te laten. Lumpini Park (MRT Lumpini) is één van de grotere parken. Een andere optie is bijvoorbeeld Benjakiti Park (BTS Asoke). Mijn voorkeur in Bangkok gaat uit naar de parken. Het is makkelijk bereikbaar en niet té druk.  Wel is er is nog voldoende te zien.

‘s Avonds (rond 22:00 uur) is er ook een vuurwerkshow te zien over de Chao Phraya Rivier. Pak de BTS naar Saphin Taksin en zoek een plekje aan de rivier om het vuurwerk te bekijken.

Chiang Mai
Chiang Mai staat bekend als één van de beste plekken om Loy Krathong te vieren. Er zijn verschillende festiviteiten zoals een avondmarkt, danswedstrijden, vuurwerk en natuurlijk het te water laten van de Krathong’s.

Lees hier alles over mijn bezoek aan Chiang Mai tijdens Loy Krathong.

 

Leave a Reply