Blog

Nationale feestdagen

Thailand heeft 14 officiële nationale feestdagen.  Thailand volgt voor de meeste feestdagen onze (ofwel de gregoriaanse ) kalender, deze feestdagen vallen dan ook altijd op dezelfde datum. Alleen de boeddhistische feestdagen berekenen ze nog steeds aan de hand van de oude maankalender (luna kalender). Hierdoor hebben deze feestdagen ieder jaar een andere datum. Naast de nationale feestdagen waar men een vrije dag voor krijgt, zijn er ook nog een aantal andere bijzondere feestdagen.

Sommige feestdagen worden uitgebreid gevierd met festivals door het hele land, andere dagen verlopen juist heel rustig. Wanneer je op een feestdag in Thailand bent, is het zeer zeker de moeite waard om mee te maken.

Houd er wel rekening mee dat bij bepaalde feestdagen de barren eerder sluiten, er dat men geen alcohol schenkt (of in koffiemokken, zodat het niet opvalt) en banken vaak dicht zijn. Ook is het in deze periode drukker op weg, op het strand en in de hotels. Denk hier aan bij het boeken van hotels of bij het berekenen van de afstand tot het vliegveld.

Wanneer in Thailand een feestdag in het weekend valt, is men de maandag erop ook vrij. De banken zijn dan ook gesloten. Pinautomaten werken uiteraard wel.

Vrijdag 1 januari 2016  |  Zondag 1 januari 2017 : Nieuwjaarsdag
Het begin van het ons nieuwe jaar is ook een nationale feestdag in Thailand. Dit is één van de drie jaarlijkse nieuwjaarsvieringen.

Vrijdag 5- Zondag 7 februari 2016  | Vrijdag 3 – Zondag 5 februari 2017: Bloemenfestival Chiang Mai
Chiang Mai wordt ook wel de roos van het noorden genoemd. In het eerste weekend van februari is hier het bloemenfestival. Het festival is aan het eind van het “koude” seizoen, omdat op dit moment de bloemen het mooist zijn.

De parade start op zaterdagochtend met meer dan 25 bloemenwagens. Verder worden er schoonheidswedstrijden gehouden voor “miss flower” en er is veel muziek en leuke kraampjes waar uiteraard bloemen/planten verkocht worden. Het bloemenfestival is geen nationale feestdag.

Maandag  8 februari 2016  | Zaterdag 28 januari 2017 : Chinees Nieuwjaar
Jaar van de aap                           | Jaar van de haan

chinatown2 ilttchinatown iltt

Hoewel het geen nationale feestdag is, viert men het begin van het Chinese Luna jaar uitgebreid. Het wordt in alle steden gevierd in Chinatown.


 

tip: Draag de kleur rood.

 

De legende gaat dat het begin van het Chinese nieuwjaar startte lights china town iltt met een gevaarlijk beest genaamd Nian. De dorpsbewoners begonnen zich te verstoppen voor het beest, behalve één oude man. Deze man zocht wraak. Hij hing rode vlaggetjes op en gooide met vuurwerk. Toen de volgende dag de dorpsbewoners terug kwamen, zagen ze dat er niks verwoest was. Ze gingen er vanuit dat Nian bang was voor de kleur rood. Ieder jaar met Chinees nieuwjaar dragen de mensen hierom rood en worden straten versierd met rode vlaggetjes.

 

Maandag 22 februari 2016  |  Zaterdag 11 februari 2017: Makha Bucha Day
Makha Bucha is een belangrijke dag uit het boeddhisme. Op deze dag bezoeken boeddhisten de tempel om hun respect te betuigen aan Boeddha. Zij herdenken de dag dat Boeddha zijn eerste preek gaf aan 1250 monniken. Deze monniken brachten hem spontaan een bezoek. De bedoeling van deze dag is om de geest te zuiveren, geen kwaad te doen en alleen goede daden te verichten.

In de grootste tempel van Thailand, Wat Phra Dhammakaya, wordt ieder jaar een lichtceremonie gehouden. Deze tempel bevindt zich in Khlong Luang District, in het noorden van Thailand.

Let op: Op deze dag wordt er geen alcohol geschonken. De barren sluiten  de dag voor Makha Bucha ook om 0.00 uur.

Woensdag 6 april 2016 | Donderdag 6 april 2017: Chakri Day
Tijdens deze dag herdenkt men de oprichting van de huidige Chakri-dynastie, door de eerste Chakri-koning Rama I. (Rama I, the Great (1782–1809). Een plek voor de herdeking is bijvoorbeeld het “Grand Palace” in Bangkok.

Woensdag 13 – Vrijdag 15 april 2016 | Donderdag 13  – Zaterdag 15 april 2017 Songkran
Lees hier alles over het Songkran festival.

 

Zondag 1 mei 2016 | Maandag 1 mei 2017: Dag van de arbeid
Dag van de arbeid is een internationale feestdag. Hoewel wij in Nederland normaliter niet vrij zijn op deze dag, zijn de Thai dit wel. Er zijn verder geen bijzondere vieringen deze dag. De banken zijn wel  gesloten.

Donderdag 5 mei 2016 | Vrijdag 5 mei 2017: Coronation Day
Op deze dag herdenken de Thai de kroning van koning Bhumibol Adulyadej (Rama IX) op 5 mei 1950. Koning Bhumibol is helaas op 13 oktober 2016 overleden.

Maandag 9 mei 2016 | begin mei 2017: Koninklijke Ploegceremonie  (datum wordt per jaar vastgesteld)
Een oude Koninklijke ceremonie gehouden in Sanam Luang (Bangkok). De ceremonie is bedoeld een zegen te geven op een goede rijstoogst. Tijdens deze ceremonie voorspellen twee ossen de oogst. Ze krijgen 7 bakjes voorgehouden met gras, mais, sesam zaad, water, rijst, groene bonen en rijst whisky. De inhoud van het bakje dat de os eet, voorspelt de oogst. Bijv. gras, betekent een jaar met genoeg water.

Vrijdag 20 mei 2016 | 10 mei 2017: Visakha Bucha dag
Dit is één van de belangrijkste boeddhistische herdenkingsdagen. Het herdenkt de geboorte, de verlichting en het overlijden van Boeddha. Dit vond volgens traditie allen plaats op dezelfde dag, tijdens de volle maan, van de maand Visakha.  De Thai gaan ‘s-ochtends naar de tempel om eten te offeren, te bidden en te luisteren naar de preken van de monniken. Ook laten ze vogels en vissen vrij, omdat zij geloven dat hierdoor een slecht karma verdwijnt. Na zonsondergang vinden er plechtigheden met kaarslicht plaats in alle grote tempels in Thailand.

Let op: Op deze dag wordt er geen alcohol geschonken. De barren sluiten de dag voor Visakha Bucha ook om 0.00 uur.

Dinsdag 19 juli 2016 | 9 juli 2017: Asahna Bucha (Asalha Puja ) dag 
Net als Visakha Bucha dag is dit een belangrijke boedhistische dag. Op deze dag gaf Boeddha zijn eerste preek aan zijn vijf volgelingen in het hertenpark in India. Ook tijdens deze dag gaan de Thai naar de tempel om eten te offeren en te bidden.

Let op: Op deze dag wordt er geen alcohol geschonken. De barren sluiten  de dag voor Asahna Bucha ook om 0.00 uur.

Woensdag 20 juli 2016 | 10 juli 2017: Wan Khao Phansa
Dit is het begin van de drie maanden durende boeddhistische vastentijd. Vaak worden jonge jongens in deze periode monikken. Thai gaan deze dag naar de tempel om donaties te verrichten. Het vasten doen de Thai vaak door drie maanden weg te blijven van vlees, alcohol en tabak.

Let op: Op deze dag wordt er ook geen alcohol geschonken. Dit is de tweede dag dat er geen alcohol geschonken wordt, omdat deze twee feestdagen elkaar op volgen.

Vrijdag 12 augustus 2016 | Zaterdag 12 augustus 2017: Verjaardag van de H.M. de Koningin
De verjaardag van H.M. de Koningin Sirikit is tevens moederdag.

Zondag 16 oktober 2017 | Vrijdag 6 oktober 2017  Wan Awk Phansa
Dit is het eind van de drie maanden durende boeddhistische vastentijd.

Let op: Op deze dag wordt er geen alcohol geschonken. De barren sluiten  de dag voor Asahna Bucha ook om 0.00 uur.

Zondag 23 oktober 2016 |: Chulalongkorn dag (Wan Piyamaharaj dag)
Op deze dag wordt Koning Chulalongkorn herdacht ( King Rama V). Hij is op deze dag overleden. Koning Chulalongkorn is de vijfde Chakri-koning die regeerde. Hij is de opa van koning Bhumibol Adulyadej.

Er worden kleine ceremonies gehouden overal in het land, voornamelijk bij herdenkingsplekken zoals het standbeeld  op “royal plaza” (plein in Bangkok).

 Dinsdag 15 November 2016  | Zaterdag 4 November 2017 : Loy Krathong
Dit is geen nationale feestdag.
Lees hier alles over het Loy Krathong festival.

 

Maandag 14 t/m woensdag 16 November 2016  | Maandag 13 t/m woensdag 15 november  2017: Yi (Yee) Peng festival Chiang Mai
Lees hier alles over het Yi (Yee) Peng festival.

 

Maandag 5 december: 2016 | Dinsdag 5 December 2017: Verjaardag van H.M. de Koning
De verjaardag van H.M. de Koning wordt ook gezien als Vaderdag voor Thailand.  Grand Palace wordt op deze dag verlicht. Ook is er ‘s-avonds op verschillende plekken vuurwerk. * Tot nader bericht is er dit jaar geen vuurwerk en mogelijk ook volgend jaar niet in verband met het overlijden van de Koning.*

Zaterdag 10 December 2016 | Zondag 10 December 2017: Constitution Day i
Op deze dag herdenkt men de afkondiging van de eerste permanente grondwet in 1932. 

Zaterdag 31 December 2016 | Zondag 31 December 2017: Oudjaarsavond
Oudjaarsavond is ook voor de Thai een nationale feestdag. Uiteraard is er op deze dag door het hele land vuurwerk te zien.* Tot nader bericht is er dit jaar geen vuurwerk en mogelijk ook volgend jaar niet in verband met het overlijden van de Koning.*

Leave a Reply