Blog

Songkran – het waterfestival in Thailand

Woensdag 13 – Vrijdag 15 april 2016 | Donderdag 13 – Zaterdag 15 April 2017

Songkran is het traditionale Thaise Nieuwjaar.  De manier waarop  het feest in de toeristische gebieden (voornamelijk in Bangkok en Chiang Mai) gevierd wordt, verschilt veel van de traditionele wijze.

Traditie
De oude traditie is om tijdens Songkran ouderen en familieleden op te zoeken en hen respect betuigen.  De jongeren besprenkelen de ouderen (familieleden/vrienden) met water en smeren een klein beetje wit poeder op de wangen. Het reiningen met water brengt geluk voor het nieuwe jaar. Het witte poeder is ter bescherming van het kwaad. Naast het besprenkelen van oudere familieleden en vrienden, reinigen de mensen ook de Boeddhabeelden met water. Daarnaast bezoekt men de tempel en geven ze eten aan de monniken. Deze traditionele viering zie je vooral nog in de dorpen.

Toeristische versie
De manier waarop wij Songkran in Bangkok vieren, gaat er iets anders aan toe. Bereid je voor op drie dagen water, water en nog eens IJSkoud water. Vooral in de regio”Sathorn/ Silom” is met Songkran “THE PLACE TO BE”.

Stap uit bij BTS Sala Daeng en ga bewapend met je waterpistool de straat op.

Je kunt je water-munitie overal “opladen” bij verkooppunten langs de weg. Het gaat hier niet om het met respect besprenkelen van water of het voorzichtig aanbrengen van wit poeder op de wangen. Nee, denk hier aan emmers (ijskoud)water, supersoakers en je hele gezicht onder de witte poeder.

 

TIP: koop een waterdichte, hersluitbare zak (overal te koop tijdens Songkran) voor je telefoon en doe een duikbril op.

Aangezien je het water uit de kraan niet kunt drinken, is het ook niet zo fijn het in je ogen te krijgen.

songkran small illt     songkran

Het begint allemaal heel onschuldig met een beetje wit poeder en wat water…

 

Om vervolgens kleddernat en onder het witte poeder naar huis te gaan

 

 

Gelukkig kun je in de zijstraatjes van het centrum van Bangkok ook wat “rustiger” Songkran vieren.

streets of BKK Songkran     sisters songkran

Houd er rekening mee dat Songkran niet overal even veel dagen wordt gevierd. In Bangkok en Chiang Mai wordt Songkran drie dagen gevierd. Echter in Hua Hin viert men het enkel de eerste dag. En ga je naar Pattaya dan kun je rekenen op een week lang waterplezier. Hierbij is de laatste dag van de week het grootste feest.

songkran bar bkk

Leave a Reply