Blog

Taal en gewoontes

Sawatdii Kha,

De Thai zijn erg vriendelijk en behulpzaam, dit is ook de reden waarom men Thailand ook wel het Land van de Glimlach” noemt.

Naast een andere taal heeft ieder land ook haar eigen gewoonten en etiquette. In Thailand is de cultuur, maar vooral het Koningshuis erg belangrijk. Graag help ik je dan ook een stukje op weg, zodat je op gepaste wijze kunt genieten van de vriendelijkheid van de mensen.

Begroeten / Bedanken

Wanneer je een Thai begroet of bedankt, doe je dit doormiddel van de “wai “. Je drukt hierbij de handpalmen tegen elkaar aan en beweegt je handen richting je gezicht. Het is afhankelijk van degene die je begroet/ bedankt waar je je duimen plaatst.

wai

 

Duimen op de borst: naar studenten, kinderen
Duimen op de kin: naar volwassenen
Duimen op de neus: naar leraren en ouders
Duimen op voorhoofd: naar (afbeeldingen/ beelden van) Boeddha, naar de Koning en naar Monniken.

Bij twijfel is eenwai met duimen op de kin de veiligste keuze.

 

 

 

 

Lichaamstaal

Het hoofd is het heiligste deel van het lichaam. Het is dan ook niet beleefd, of zelfs onbeschoft om het hoofd van Thaise mensen aan te raken.

Voor de Thai zijn voeten het smerigste deel van het lichaam. Wellicht overbodig, maar wijs niet met je voeten en raak niets aan met je voeten. Wanneer je op de grond zit, richt je niet met je voeten naar de mensen. Ga of op je knieën zitten of in een kleermakerszit. Je zult zien hoe lenig de Thai zijn en hoelang zij in dezelfde houding kunnen zitten.

Verder zie je geliefden niet vaak hand in hand lopen of knuffelen in het openbaar. Uiteraard is het niet verkeerd om hand in hand te lopen of affectie te vertonen, maar ga hier netjes mee om.

Ook topless zonnen wordt in Thailand niet gewaardeerd.

Boeddha beelden / afbeelden

Het geloof, het Boeddhisme, is erg belangrijk voor de Thai. Ga hier respectvol mee om. Ook als het gaat om afbeeldingen of beelden van Boeddha. Klim bijvoorbeeld niet op een Boeddha beeld om een mooie foto te maken. Je kunt hier zelfs voor gearresteerd worden! Wees ook voorzichtig bij het kopen van afbeeldingen/beelden van Boeddha, dit kan afgepakt worden op het vliegveld.

Het Koningshuis

Het Koningshuis is het allerbelangrijkste voor de Thai. De koning heeft veel voor het land betekend en wordt door allen op handen en voeten gedragen. Heb respect voor het Koningshuis en beledig hen niet! Hierop staan flinke gevangenisstraffen.

Op 13 oktober 2016 is Koning Rama XI overleden. Koning Bhumibol Adulyadej kreeg in 1987 de titel “King Bhumibol the Great“. Hij was erg belangrijk voor de Thaise mensen er ook heel erg geliefd. De koning was de langst regerende van de wereld, namelijk 70 jaar en 126 dagen.

In het land is een jaar van rouw afgegeven vanaf 14 oktober 2016. Tijdens dit jaar worden veel evenementen afgelast. De eerste 30 dagen of tot 5 december 2016 (zijn verjaardag, vadersdag) draagt iedereen sobere, zwarte of witte kleding. Ook zie je veel mensen met een zwart lintje opgespeld. Medewerkers van banken en regering dragen het hele jaar zwarte kleding. Ook van toeristen wordt verwacht zich respectvol te gedragen. De mensen zijn verdrietig en in rouw. Voor hen voelt het als het verliezen van een vader. Hij was de vader van het land.

 

 

 

 

De enige zoon van Koning Rama XI en Konigin Sirikit neemt de troon over.

Dit is Koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (Koning Rama X). De officiële kroning zal plaatsvinden na de crematie van zijn vader.

 

 

 

 

Tempels

Wanneer je een tempel binnen gaat, kleedt en gedraag je je respectvol. Trek je schoenen uit, bedek de schouders en zorg voor kleding tot over de knie. In de meeste tempels kun je een omslagdoek lenen om je toch op gepaste wijze te kunnen kleden.

Wees gerespectvol tegen een monnik. Buig een stukje en maak een gepaste “wai“. Je zult zelf ervaren hoe zij dit, met een glimlach, kunnen waarderen. Voor monniken is het niet toegestaan een vrouw aan te raken. Wanneer zij iets aanreiken aan een vrouw, doen zij dit via een ander.

Nieuwsgierige vragen

Waar Thai aan de ene kant graag conflicten ontwijkt, zijn ze niet bang om te vragen naar je leeftijd, beroep of zelfs inkomen. Schrik niet en antwoord met een lach of als je het niet wilt vertellen is dit ook goed. Zeg dan bijvoorbeeld dat het een geheimpje is. Blijf vriendelijk, want ze willen gewoon een praatje met je maken en bedoelen er verder niets vervelends mee.

Maar het belangrijkste, glimlach en heb plezier. In het leven van de Thai draait het om SANUK”. Denk niet teveel over dingen na en geniet van je vakantie. Sabaai, Sabaai.

same same but different

 

 

Taal

De Thaise taal is niet altijd even gemakkelijk met 5 verschillende toonhoogten (en ook 5 verschillende betekenissen). Om je nog een stukje verder te helpen, lees je hier een aantal woorden en zinnen in het Thais.

 

 

“Same Same, but different” ga je veel horen in Thailand. De betekenis? Laat ik je een voorbeeld geven:
“Wow, is that a real Miu Miu bag?” “Yes Ma’am, same same but different” 

Hallo : Sawatdii Kha/Khrap*
Dank je wel : Khawp khun Kha/Khrap
Graag gedaan : Yindii Kha/Khrap
Hoe gaat het? : Sabaaidii mai?
Het gaat goed : Sabaaidii

*“Kha” wordt gebruikt door vrouwen en “Khrap” door mannen, dit volgt achter iedere zin.

Waar is (het) ……… ? : ……… Yuu Thiinai ?

Toilet : Hâwngnáam (zeg: Hongnaam)
Ziekenhuis : Rohn-pháyaa-baan
Restaurant : Raán aa-haan
Politiebureau : sàthaanii tam-rùat

Hoeveel kost dat? : Thâorài Kha/Khrap?
Dat is te duur : Phaeng maak
Kun je korting geven?: Lót dâi mái kha/krap?
Ja, dat kan : Lot dai
Nee, dat kan niet : Lot mai dai

Onderhandelen in Thailand doe je eigenlijk alleen bij marktkraampjes (kleding/ zonnebrillen /souverniers etc) en de Tuk Tuk. Ga niet onderhandelen bij supermarkten, winkelcentra of de eettentjes op straat. De prijzen staan hier vast en wees echt niet bang dat je bij het fruitkraampje 5 baht meer betaalt , dan de Thai zelf. Dit is echt niet het geval. Wel gelden er bij attracties voor toeristen andere entreeprijzen, dan voor de lokale mensen. Maar denk eens aan het verschil in besteedbaar inkomen.

Onderhandel op een vrolijke manier, wordt niet agressief en doe het ook alleen als je het product echt wilt hebben. Het is zeer onvriendelijk/onbeschoft om 5 minuten te staan onderhandelen en dan weg te lopen, omdat je het product in eerste instantie al niet wilde hebben. Wanneer je onderhandelt met een lach, ga je merken dat je veel betere deals krijgt.

TIP: Ga zo vroeg mogelijk, de eerste koop van de dag brengt volgens de Thai geluk en vaak dus ook voor jou.

Nee, ik wil niet : Mâi Au (erg handig voor verkopers op het strand)
Geen suiker : Mâi Au Naám-taan (fruitshakes, koffie, overal gaat suiker in)
Is dat erg pittig? : Phed maak arai Kha/Khrap?
Een beetje : Nietnoj
Niet pittig : Mai Phed

Leave a Reply