Blog

Wat Saket – tempel van de gouden berg

Wat Saket, in de volksmond beter bekend als “Golden Mount“/ Gouden Berg of “Phu Khao Thong” is gebouwd op een heuvel in Bangkok.

Eerst even wat interessante feitjes…
De bouw van de Gouden Berg begon tijdens het bewind van koning Rama I tot en met het bewind van koning Rama V. Toen werd  de huidige gouden en prachtig glanzende Chedi toegevoegd. Binnen de 58-meter Chedi staat een prachtig gouden Boeddhabeeld. Het hele jaar komen er boedhisten naar deze tempel. 

Je bereikt het toppunt (de Chedi) van de tempel na ongeveer een trede of 300. Neem dan ook wat water mee voor onderweg ;-). Tussendoor kun je ook even stoppen voor koffie.

Een groot festival wordt ieder jaar in november gehouden op het terrein van Wat Saket (tijdens Loy Krathong). Op de heuvel is dan een kaarslicht ceremonie. Het festival duurt een week. De Chedi is versierd met vlaggetjes en overal staan eetkraampjes. Vooral tegen zonsondergang is het erg druk, ga dan ook vroeg!

entrance
stairs
marcella bel
Elke trap – Copy
bangkok-1552576_960_720
bangkok-1552577_960_720

Hoe kom je er?
Deze tempel is niet direct bereikbaar met het openbaar vervoer. De makkelijkste en goedkoopste optie om Wat Saket te bereiken, is vanaf Sathorn Pier (BTS Saphan Taksin) met de Chao Praya express boat naar pier nummer 9. Dit is Maharajl Pier. Als je wandelen niet erg vindt, loop je vanaf hier in 35 minuten naar Wat Saket. Het is geen vervelende wandeling, je komt als eerste langs Wat Pho en daarnaast langs de Giant Swing.

Wil je niet wandelen, pak dan een taxi/tuk tuk vanaf dezelfde pier. Het zou je niet meer moeten kosten dan 80 baht.

“Giant Swing”

In het verleden was er een ceremonie waarbij jonge mannen naar de gigantische schommel (24 meter) kwamen. Ze schommelde hoog in de lucht om een een zak met zilveren munten te vangen met hun tanden!  Je snapt dat dit niet zonder enig risico was. Tijdens de ceremonie zijn er vele mannen gewond geraakt of zelfs overleden. Om deze reden is in 1932 de ceremonie afgeschaft. De schommel is niet de enige bezienswaardigheid. De schommel is onderdeel van de tempel, Wat Suthat. In deze tempel zie je 156  prachtige handgemaakte  afbeeldingen van Boeddha.

Leave a Reply