Blog

Yi (Yee) Peng Festival

Wanneer:
m
aaandag 14 november t/m woensdag 16 november 2016 | 2017: Vermoedelijk vrijdag 3 November t/m zondag 5 November

Yi (Yee) Peng is het festival van het licht en wordt vooral in het noorden gevierd, zoals bijvoorbeeld in Chiang Mai.

Yi refereert naar de tweede Luna maand. Peng betekent nacht van de volle maan. Het festival duurt drie dagen en is niet te verwarren met Loy Krathong. De data van beide vieringen komt de laatste jaren met elkaar overeen, maar dit staat niet per definitie vast.

Loy Krathong of Yee Peng?
Het verschil tussen het Yee Peng festival en Loy Krathong is dat bij het Yee Peng festival in plaats van bootjes op het water, wensballonen/lampionnen en lantaarns de lucht in gaan. Tijdens deze drie dagen zijn er verschillende festiviteiten ,zoals een nightmarket, danswedstrijden en miss verkiezingen. Verder zijn er wedstrijden met hete luchtballonnen en verschillende soorten versierde lantaarns en er is uiteraard vuurwerk.

Net als bij Loy Krathong denkt men dat wanneer de lampionnen in de lucht gelaten worden, het slechte geluk meegaat in de lucht. De lampion moet blijven branden tot deze geheel uit zicht is. Valt hij eerder in het water, dan brengt dit ongeluk.

TIP: houd de lampion met minimaal twee mensen vast, beide aan één kant van de lampion. Laat zo veel mogelijk lucht onder de lampion komen. Hou hem net zolang vast tot de lampion uit zichzelf om hoog wilt. Pas als er voldoende lucht onder zit laat je hem los. Wanneer je lampion alleen vast houdt kan het te warm voor je worden, omdat je er direct onder staat!

Waar steek je de lampion af?
Rondom de brug (Saphan Nawarat Bridge) zijn alle festiviteiten. Let op, het wordt hier heel erg druk! Ga op tijd en zoek een plekje uit om de lampion op te laten. Vanaf hier is ook de beste plek om naar het vuurwerk te kijken.

Rondom de brug zijn ook allerlei eetkraampjes en mensen die lampionnen en ook krathongs verkopen. Voordat je de brug oploopt is er ook een “biergarden”, waar je een drankje /hapje kunt doen terwijl je naar de lampionnen kijkt.

Wensballonen festival in Mae Jo

Wat veel mensen naar Chiang Mai trekt is het grote wensballonnen festijn. Dit is geen onderdeel van de standaard Yi (Yee) Peng viering, maar is een festival opgezet door een aparte organisatie. Het is een zeer druk bezocht event. Het geeft een prachtig gezicht, wanneer je al deze wensballonnen de lucht in ziet gaat.

Graag wil ik je informeren over het festival, aangezien veel websites verschillende (en foutieve) informatie verstrekken.

Let op! Er zijn twee vieringen van het wensballon ‘festival’. 

 • Een ceremonie voor de lokale boeddhisten. Dit is gratis en zeer druk bezocht. Er worden meer dan duizend wensballonnen (“Khom Loy“) in de lucht gelaten.
  • BELANGRIJK
   • Het is een boeddistische ceremonie. Voordat iedereen op hetzelfde moment de ballonen de lucht in laat, wordt er gebeden.
   • Kleedt en gedraag je respectvol (schouders bedekt, kleding tot over de knie). Alcohol is niet toegestaan en wordt ook niet verkocht.
   • Tijdens het festival worden er duizenden wensballonnen opgelaten. Je kunt je voorstellen hoe druk het wordt. Ga dan ook vroeg.
  • 2017 datum nog niet bekend (wordt een aantal maanden van te voren bekend gemaakt) Gekeken naar voorgaande jaren is de datum vaak op zaterdag, 1 of 2 weken voor Yi (Yee) Peng. Geschat is dit zaterdag 5 of 12 november.
  • Gehouden bij de Mae Jo Universiteit / Lanna Dhutanka tempel (20 km van Chiang Mai)
 • Één festival waarvoor je (prijzige) tickets moet kopen. Dit is het Yeepeng Lanna International Festival. Een standaardticket ruim $130,- incl. vervoer/ ballon). Vanaf 2016 worden de tickets zelfs alleen in combinatie met een tour verkocht (olifanten/ ziplining).
  • Maandag 14  november 2016 | 2017: nog niet bekend
  • Gehouden bij de Mae Jo Universiteit / Lanna Dhutanka tempel (20 km van Chiang Mai)

Gratis festival in 2015/2016 afgelast

Vanwege klachten dat de wensballonnen gevaarlijk zijn voor luchtverkeer is het gratis festival in 2015 en 2016 afgelast. Vermoedelijk is dit ook in 2017 het geval. Helaas is hier nog geen duidelijke informatie over.

Festiviteiten in de Stad
Wil je geen duur ticket kopen en toch het festival meekrijgen? Dit is geen problem, overal in de stad viert men feest en worden wensballonnen opgelaten.

 

Leave a Reply